Family focus: de toekomst van kindermarketing

Trends

New

19 apr
2017

In de jaren 70 zag de voedselindustrie een grote markt liggen: het kind als consument was geboren. Dat inzicht zagen marketeers uit vervlogen tijden goed want kinderen worden steeds meer betrokken bij de keuzes van het gezin. Maar reclame en kinderen, dat schuurt. Toch biedt het volop kansen wanneer je er op de juiste manier mee omgaat. Wij duiken de trends in.

“Kinderen zijn een dankbare doelgroep. Ze zijn superenthousiast en goed te activeren.”

Waarom werkt het?

Kinderen zijn een dankbare doelgroep. Ze zijn superenthousiast en goed te activeren. Dit maakt ze de beste ambassadeurs die een merk zich kan wensen. Kids kennen campagnes die ze leuk vinden vaak van voor tot achter. Bovendien is het makkelijk scoren met vrolijke plaatjes, tekenfilmfiguren of popsterren. En eerlijk is eerlijk: het is héél gênant wanneer een kind krijsend op de supermarktvloer ligt … Ouders geven vaak toe aan de wensen van hun kinderen.

Kindermarketing op z’n retour

Vandaag de dag is kindermarketing een stuk minder geaccepteerd. De maatschappelijke discussies laaien steeds opnieuw op en de regulering wordt strikter, vooral in de foodsector. Verschillende supermarkten, zoals Albert Heijn en Plus, stoppen met kindermarketing op verpakkingen van chips, snoep en toetjes. Toegepast op gezonde producten als groente, fruit, zuivel en water is het absoluut wel geaccepteerd. Maar hoe pak je dat dan aan?

Van kindermarketing naar gezinsmarketing

Maak gebruik van de veranderende dynamiek binnen gezinnen. Tegenwoordig is het gezin meer democratisch en minder hiërarchisch. Het kind wordt gezien als gelijkwaardig individu met een eigen mening. Het overwegen van een product en de daadwerkelijke aankoop daarvan wordt door het hele gezin samen gedaan. Richt je op volwassenen, maar neem kinderen mee als aanvullende doelgroep binnen je strategie.

Zoek de gemene deler

De werelden van kinderen en volwassenen groeien naar elkaar toe. Aan de ene kant worden kinderen op een jongere leeftijd serieus genomen door hun ouders. En aan de andere kant omarmen volwassenen fantasierijkheid, speelsheid en de knuffelfactor van producten of campagnes. Dat zijn waarden die voorheen tot het kinderdomein behoorden.

Voorbeeld: IKEA LATTJO

Speelgoedcollectie LATTJO is bedoeld voor jong én oud. De houten spelletjes en verkleedkleren dagen uit om je fantasie de vrije loop te laten. IKEA gelooft dat samen spelen met je kroost het perfecte middel is om werkdruk, stress en vermoeidheid van je af te schudden. De lijn is gebaseerd op een onderzoek van Family Kids & Youth. Het onderzoeksbureau vroeg ruim 30.000 gezinnen uit 12 landen naar het ouderschap en hun dagelijkse leven. De grote uitkomst was: te veel stress en behoefte aan meer ontspannen momenten met het gezin. Daar speelt IKEA slim op in.

IKEA LATTJO

Voorbeeld: Sonos Wake Up the Silent Home

Muziek is bij 67% van de gezinnen de grote afwezige in huis. Tijd om daar verandering in te brengen, dacht Sonos. Wanneer er muziek door het huis galmt, zijn huishoudens gelukkiger en staan ze dichter bij elkaar. En gezinnen die geen muziek draaien, voelen de stress en de druk van het moderne leven juist erger. Maar als de voordelen van naar muziek luisteren zo duidelijk zijn, waarom is het dan in twee derde van de huishouden zo stil? Tijd voor Sonos om iedereen wakker te schudden met de Wake Up the Silent Home-campagne.

“Ouders staan er ook steeds meer voor open om juist van hun kinderen te leren.”

Help met opvoeden

De coachende opvoedstijl is erg populair. Help ouders hierbij met campagnes die de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen stimuleren. Focus op leerdoelen zoals ondernemerschap, samenwerken en creativiteit. Of juist op maatschappelijke onderwerpen als een gezonde levensstijl of duurzaamheid. Ga voor educatief, sportief, relevant en veilig. Stuur aan op een dialoog tussen ouder en kind. Leuk detail: ouders staan er ook steeds meer voor open om juist van hun kinderen te leren.

Opa’s en oma’s aan de top

Grootouders spelen een steeds grotere rol in het leven van hun kleinkinderen. Zie deze belangrijke doelgroep dus niet over het hoofd. Bijna de helft van de opa’s en oma’s past een à twee dagen per week op. Dit is economisch aantrekkelijk voor de generatie tweeverdieners. Bovendien geven veel ouders de voorkeur aan opa en oma als oppas doordat hun kijk op opvoeding vaak enorm goed aansluit bij die van hunzelf.

Behoefte aan meer focus op het gezin voor jouw merk? Neem dan contact met ons op.

Recent Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde cases

17 februari 2017

Vijf trends in retailland

De retailsector verandert sneller dan ooit. Ander consumentengedrag, nieuwe technologieën en trends volgens elkaar in razend tempo op. Het is…